Oranje creëert een extra kans voor EK-plaatsing

Nations League

Frankrijk en Duitsland: twee heel verschillende voetballanden, en ook twee heel verschillende wedstrijden. Tegen de Fransen kreeg Oranje vleugels en leek elke actie te lukken. Er waren maar weinig mensen die vooraf hadden verwacht dat Nederland met 2-0 zou winnen. De wedstrijd tegen die Mannschaft verliep een stuk moeizamer. Maar uiteindelijk werd er ‘op zijn Duits’ gewonnen door in de laatste minuten 2-2 te scoren. Het eindresultaat mag er zijn. Het Nederlands elftal is groepswinnaar geworden en plaats zich daarmee voor de finale van de Nations League. Hiermee heeft Oranje een extra kans gecreëerd om het Europees kampioenschap van 2020 te kunnen halen. 

Oranje overtreft zijn eigen verwachtingen

Winnaar worden in een poule met Frankrijk en Duitsland, wie had dat gedacht? Met goed voetbal, gemotiveerde spelers en hier en daar een beetje geluk heeft het Nederlands elftal zijn eigen verwachtingen overtroffen. Bij zijn aantreding liet Koeman weten dat hij zichzelf twee doelen had gesteld voor 2018. Het eerste was handhaving in de A-divisie van de Nations League. Dat is dus ruimschoots gelukt. Een tweede belangrijk doel was om groepshoofd te zijn bij de loting voor de EK-kwalificaties. Ook daar hoeft Koeman zich geen zorgen meer over te maken. Nu maar hopen dat Oranje die goede vorm behoudt en indruk maakt tijdens de vele wedstrijden in de aanloop naar het EK nog gaan komen. 

Hoe gaat de Nations League nu verder?

Op 3 december staat de loting gepland voor de finaleronde van de Nations League. Dan weten we wie het tegen elkaar op gaan nemen in de halve finales. Nederland heeft zich geplaatst voor de Final Four, net als Engeland, Portugal en (verrassend genoeg) Zwitserland. De Nations League gaat verder als het reguliere voetbalseizoen is afgelopen. De halve finales worden volgend jaar op woensdag 5 en donderdag 6 juni gespeeld. Op zondag 9 juni is het dan tijd voor de finale. Het behalen van de finaleronde zorgt vooral voor een financieel voordeel. De UEFA heeft 4,5 miljoen euro klaarliggen voor de winnaar, 3,5 miljoen voor de verliezend finalist, 2,5 miljoen voor de nummer drie en alsnog 1,5 miljoen euro voor de nummer vier. Dat geld komt bovenop de 3 miljoen euro die Oranje tot nu toe al heeft verdiend aan de Nations League.

Via de finaleronde zijn er nog geen tickets te verdienen voor het EK. Maar als groepswinnaar mag Oranje wel meedoen aan de play-offs die in maart 2020 worden gespeeld. Mocht het Nederlands elftal zich niet hebben geplaatst via de kwalificaties, dan valt hier alsnog dat ticket voor het EK te winnen. 

Oranje als groepshoofd bij de loting voor EK-kwalificaties

De tien landen die in groep A de meeste punten hebben behaald, profiteren van een beschermde status bij de loting voor de EK-kwalificaties. Als groepshoofden komen ze in ieder geval niet bij elkaar in de poule. Dat betekent dat Nederland tijdens de kwalificatiereeks landen als Engeland, Spanje, Portugal, België en Frankrijk ontloopt. Meer kans dus om minimaal tweede te worden in de groep en deelname af te dwingen voor het eindtoernooi. De loting voor de EK-kwalificaties vindt op 2 december plaats in Dublin.

EK 2020 voetbal

Copyright © 2018 EK2020.nl. Alle rechten voorbehouden.