België

De Rode Duivels. Elke voetballiefhebber die deze naam hoort, weet dat het Belgische elftal op het veld verschijnt. België heeft de laatste jaren steeds meer sterspelers in het team met grote individuele kwaliteiten. Hierdoor is er stiekem de hoop dat de slechtste jaren van de Rode Duivels nu toch echt achter hen liggen.

Al meer dan honderd jaar De Rode Duivels

In het thuisshirt van België is de kleur rood al decennialang prominent aanwezig. Hiermee wordt natuurlijk verwezen naar de Belgische vlag, die bestaat uit de kleuren rood, geel en zwart. België speelde begin twintigste eeuw voor het eerst een officiële wedstrijd in het rood. Op 30 april 1906 om precies te zijn. Deze datum staat in het geheugen van de Belgische voetbalfans gegrift aangezien de wedstrijd aanleiding was voor de bijnaam die al meer dan honderd jaar met trots wordt gedragen. Ook zien we dat op België wedden steeds meer in trek is en de nationale ploeg ook buiten de grenzen steeds meer vertrouwen opbouwt als nationaal elftal.

De interlandwedstrijd tegen Nederland was een zware. Een kwartier voor het einde keek België nog aan tegen een 2-1 achterstand. Ze lieten zich hierdoor niet door ontmoedigen en streden vol overgave door. Met succes, want België wist toch nog twee keer te scoren. Pierre Walckiers, hoofdredacteur van het blad La Vie Sportive, was behoorlijk onder de indruk van de strijd die de voetballers naar de overwinning had gebracht. In hun rode shirts leken ze volgens Walckiers op rode duivels die voor niets en niemand bang waren. Eén van de mooiste bijnamen uit de voetbalwereld was geboren.

Waar bleef België op de afgelopen EK’s?

De bijnaam de Rode Duivels is indrukwekkend; de prestaties bij grote toernooien zijn doorgaans helaas wat minder. Tijdens het EK van 1972 was er op papier zeker een mooie uitslag. België werd namelijk derde. Maar het feit dat er maar vier landen deelnamen aan het eindtoernooi, zet deze prestatie wel in een ander licht. In 1980 was er dan toch een verdiende finaleplaats. De Rode Duivels moesten het hier afleggen tegen de spelers van West-Duitsland, die uiteindelijk met 1-2 wisten te winnen.  

Dit zijn overigens de enige twee keren dat België op een Europees Kampioenschap mocht dromen van een overwinning. Van de veertien keer dat dit toernooi tot nu toe werd gehouden, wist het team zich negen keer niet te plaatsen. Op de WK’s ging het verrassend genoeg iets beter, al bleef België vaak steken in de groepsfase of de achtste finale. Tussen 2004 en 2012 beleefde het land een dieptepunt en miste het maar liefst vijf grote toernooien op een rij (drie EK’s en twee WK’s). Sinds 2014 lijkt het tij te zijn gekeerd en weten de Rode Duivels weer indruk te maken.

Geen EK-wedstrijden in eigen land

Het zou natuurlijk het mooiste zijn als de Rode Duivels in eigen land een aantal wedstrijden konden spelen. Het EK 2020 is over heel Europa verspreid en het nieuw te bouwen Eurostadion in Brussel was oorspronkelijk aangewezen als één van de officiële locaties. Eind 2017 werd echter bekend dat de UEFA er geen vertrouwen meer in heeft dat het Eurostadion op tijd klaar is. Brussel werd geschrapt als gaststad. Dit tot grote teleurstelling van de Belgische voetbalfans, want zij moeten nu heel Europa doorkruisen om de Rode Duivels aan te moedigen.

EK 2020 voetbal

Copyright © 2018 EK2020.nl. Alle rechten voorbehouden.