Griekenland

Op elk groot voetbaltoernooi zijn er weer een aantal verrassingen. Zo wist Zuid-Korea onder leiding van Guus Hiddink de halve finale van het WK 2002 te behalen. Nog verrassender was de EK-titel voor Denemarken in 1992. Toch valt dit allemaal in het niet bij het Europees kampioenschap van 2004. Want in dat jaar werd er een kampioen gekroond die werkelijk niemand verwacht had: Griekenland. Veel voetbalfans refereren graag aan Griekenland als de meest onterechte kampioen ooit. Logisch ook, want het elftal wist zich maar zelden te kwalificeren voor het eindtoernooi. Dat neemt natuurlijk niet weg dat 2004 een onvergetelijk jaar was voor het Griekse voetbal. Of er in 2020 weer zo’n verrassing aan zit te komen? Die kans is (helaas voor de Grieken) toch wel erg klein. 

Een elftal met slechts één echte uitschieter

Grote toernooien zorgen er altijd weer voor dat veel mensen geld inzetten op de verschillende wedstrijden. Voetbalfan of niet, iedereen wil wel een gokje wagen in de hoop dat zo’n Europees kampioenschap een mooi extraatje oplevert. De bookmakers maken voor elk toernooi en voor elke wedstrijd een zo goed mogelijke inschatting om de quoteringen te bepalen. Ze kijken naar de kwaliteiten van de individuele spelers, het team als zijn geheel én natuurlijk naar eerdere prestaties op zo’n EK of WK. Op geen van deze onderdelen scoorde Griekenland in 2004 hoog. Wie dit land al vroeg in het toernooi als eindwinnaar had aangewezen, zal flink wat winst hebben gemaakt.

Zelfs bij het begin van de finale hadden maar weinig mensen vertrouwen in een overwinning van de Grieken. De Portugezen waren de tegenstander en zij speelden ook nog eens in eigen land. En toch gebeurde het. Na 57 minuten kopte Angelos Charisteas de bal in het doel, waarna Portugal simpelweg niet meer wist te scoren. Dit onverwachte succes kreeg in de volgende jaren geen vervolg meer. Griekenland wist zich niet te plaatsen voor het WK van 2006, en tijdens het EK van 2008 sneuvelden ze in de groepsfase. Alle groepswedstrijden werden zelfs verloren. De laatste jaren gaat het al weinig beter. Het EK van 2016 werd gemist, net als het WK van 2018. Maar dat Griekenland onverwacht uit de hoek kunnen komen, weten we nu wel. De Grieken zelf hopen in ieder geval dat er na die ene uitschieter uit 2004 weer iets te vieren valt. 

Wordt het tij voor de Grieken gekeerd?

In de aanloop naar een internationaal voetbaltoernooi is het altijd interessant om naar de FIFA-wereldranglijst te kijken. Hoewel de posities elke maand worden bijgewerkt, is er toch een duidelijke trend te zien. Tussen 2007 en 2013 was er enig vertrouwen in een goede uitslag voor de Grieken, maar sindsdien is de daling echt ingezet. De Duitse bondscoach Michael Skibbe doet er alles aan om het tij te keren. Plaatsing voor het eindtoernooi is de eerste grote hobbel die genomen moet worden. Als dat lukt, kunnen we tijdens het EK 2020 weer gaan genieten van spelers als Andreas Samaris en Konstantinos Mitroglou.

EK 2020 voetbal

Copyright © 2018 EK2020.nl. Alle rechten voorbehouden.