Nederland

Als het Nederlands elftal een wedstrijd op het EK of WK speelt, kleurt heel het land opeens oranje. Hele families, vriendengroepen en buurten komen samen om te kijken hoe Oranje presteert. De laatste wedstrijd op een groot toernooi dateert alweer van 12 juli 2014. Het wordt dus hoog tijd dat er in 2020 weer wat te juichen valt.

Bouwen aan een jonge, gemotiveerde ploeg

De weg naar het EK van 2020 begon voor het Nederlands elftal al vroeg. Waar veel landen hun blik nog hadden gericht op het WK 2018, was Oranje volop bezig met het Europees Kampioenschap. Het team had zich niet gekwalificeerd voor het WK, nadat eerder het EK van 2016 aan hen voorbijging. Nu is het makkelijk om gewoon maar door te blijven modderen en te hopen dat het uiteindelijk beter gaat. Maar de KNVB besloot al snel na het mislopen van het WK dat er maatregelen genomen moesten worden. Ronald Koeman werd aangetrokken als nieuwe bondscoach en hij had meteen een duidelijk doel voor ogen. Het was klaar met de oude garde; er moest een jonge ploeg met gemotiveerde spelers op het veld staan. Juist door het missen van het WK van 2018 had Koeman de tijd om te bouwen aan een nieuw team. Hopelijk betaalt zich dat tijdens het EK 2020 uit.

Een elftal met een wispelturig verleden

Oranje is het aan zijn stand verplicht om weer eens te schitteren op een groot toernooi. Tijdens het WK van 2014 werd Nederland onder leiding van Louis van Gaal nog verrassend derde, na onder andere een indrukwekkende 1-5 zege op Spanje tijdens de groepsfase. Oranje had ook wat goed te maken. Vier jaar eerder verloor het namelijk nog van de Spanjaarden tijdens een bizarre finale. Nét geen WK-titel dus.

Door het missen van de WK-titel kijkt iedereen nu nog steeds verlangend terug naar het EK van 1988. Want in de lange geschiedenis van het Nederlands elftal was dit de enige keer dat de beker mee naar huis ging. Al stond Oranje in 1992, 2000 en 2004 wel weer in de halve finale. Kritiek is er ook altijd geweest. Zo stond het Nederlands elftal er in het verleden om bekend dat het geen echt team was. Er verschenen grote namen op het veld, maar door een gebrek aan samenwerking werden wedstrijden onnodig verloren. En dan was er tussen 1992 en 2004 ook nog het penaltysyndroom. Nederland werd in deze periode maar liefst vier keer uitgeschakeld door strafschoppenseries. Hoewel het daarna de goede kant op leek te gaan, was er in 2016 en 2018 dus helemaal geen plaats voor Oranje op een eindtoernooi. Koeman wil tijdens het EK van 2020 afrekenen met dit verleden. Heel Nederland hoopt natuurlijk dat we eindelijk weer kunnen genieten van goed voetbal en indrukwekkende goals.

Groepswedstrijden in de Amsterdam ArenA

Voetbalfans hoeven tijdens het EK 2020 niet ver te reizen om Oranje in actie te zien. De Amsterdam ArenA is namelijk één van de stadions die is geselecteerd door de UEFA. Er worden drie groepswedstrijden en een achtste finale gespeeld. Bij plaatsing zal Oranje in ieder geval twee wedstrijden spelen in de hoofdstad.

EK 2020 voetbal

Copyright © 2018 EK2020.nl. Alle rechten voorbehouden.