Stadions EK 2020

2020 is een jaar om naar uit te kijken! Dan is het namelijk weer tijd voor een nieuwe editie van het EK voetbal. Daarnaast bestaat de UEFA in 2020 exact zestig jaar. En ter ere van dat jubileum worden de wedstrijden gespeeld in dertien stadions in dertien verschillende landen. Voor de finale moet je naar het Wembley stadion in Londen. Maar ook op de rest van het continent zijn er genoeg interessante wedstrijden te volgen. Van kwalificaties tot groepswedstrijden en de spannende achtste finales: in deze stadions gaat het allemaal gebeuren.

 

 

Amsterdam Arena (Amsterdam, Nederland)

Bij het selecteren van de speelstadions had de UEFA een belangrijke eis. Zo moesten er dertien verschillende stadions op de lijst komen te staan, waarvan maximaal één per land. Door deze eis was de Amsterdam ArenA meteen al een grote kanshebber. Het stadion biedt plaats aan ruim 53.000 voetballiefhebbers. Bovendien hebben ze bij de Amsterdam ArenA al de nodige ervaring met EK-wedstrijden. Tijdens het EK2000 werden er meerdere wedstrijden gespeeld, waaronder de halve finale. In 2020 kun je ernaartoe voor drie groepswedstrijden en een achtste finale.

Eurostadion (Brussel, België)

Bij het horen van de naam Eurostadion gaat zelfs bij de grootste voetbalfan misschien nog geen belletje rinkelen. Logisch ook, want er wordt nog hard gewerkt aan dit stadion met ruim 62.000 zitplaatsen. Een Europees Kampioenschap is natuurlijk een goed moment om een nieuw stadion te bouwen dat aan de eisen van het moderne voetbal voldoet. Maar het is vooral de Brusselse topper RSC Anderlecht die vanaf juni 2018 (het moment waarop het stadion klaar moet zijn) van de nieuwbouw profiteert. Het Eurostadion neemt tijdens het EK van 2020 wel een belangrijke positie in. Want naar alle waarschijnlijkheid wordt hier de openingswedstrijd gespeeld.

San Mamés stadion (Bilbao, Spanje)

Spanje is een echt voetballand. Er zijn dan ook een aantal grote stadions te vinden. Vooral Camp Nou (FC Barcelona) en Bernabéu (Real Madrid) spreken in heel Europa tot de verbeelding. Verrassend genoeg is het niet één van deze stadions die is voorgedragen. De Spaanse voetbalbond heeft gekozen voor het San Mamés stadion, waar normaal gesproken de wedstrijden van Athletic Bilbao worden gespeeld. Het voordeel van San Mamés is dat het een vrij nieuw stadion is. Het werd in 2015 geopend en sindsdien zijn er bij elke wedstrijd meer dan 53.000 toeschouwers welkom. Tijdens de drie groepswedstrijden en de achtste finale zullen al die zitplaatsen ongetwijfeld gevuld zijn.

Parken stadion (Kopenhagen, Denemarken)

Het Deense Parken is het kleinste stadion dat is geselecteerd voor het EK2020. Het heeft een capaciteit van 38.190 zitplaatsen. Hiermee voldoet Parken eigenlijk niet aan de norm die door de UEFA is gesteld (minimaal 50.000 voor de groepswedstrijden en de achtste finales). Het thuisstadion van FC Kopenhagen en het Deense nationale elftal is de enige uitzondering die is gemaakt. Hoewel het stadion wat kleiner is dan de rest, is de sfeer er vast niet minder om.

Arena Națională (Boekarest, Roemenië)

In 2011 werd er in de Roemeense hoofdstad Boekarest een nieuw voetbalstadion geopend: Arena Națională (oftewel de Nationale Arena). In zijn korte bestaan zijn er al een aantal grote wedstrijden gespeeld. Voorlopig hoogtepunt is de finale van de Europa League tussen Atlético Madrid en Athletic Bilbao uit 2012. In 2020 komen daar drie groepswedstrijden en een achtste finale voor het EK bij. Met 55.600 zitplaatsen lukt het misschien wel om een kaartje voor één van de wedstrijden te bemachtigen.

Ferenc Puskásstadion (Boedapest, Hongarije)

Ferenc Puskás (1927 – 2006) is misschien wel de beste voetballer die Hongarije heeft voortgebracht. Zo’n topsporter verdient natuurlijk een eigen stadion. Het Ferenc Puskásstadion werd in 1953 geopend, maar dat is niet hetzelfde voetbalstadion als we tijdens het EK 2020 gaan zien. Het oude gebouw is in 2016 afgebroken en voor de start van het EK moet het nieuwe klaar zijn. De naam blijft gewoon. Het nieuwe Ferenc Puskásstadion moet plaats bieden aan 68.156 toeschouwers.

Dublin Arena (Dublin, Ierland)

Voetbal is een populaire sport in Ierland. Maar als je de Ieren vraagt om de kiezen tussen voetbal en rugby dan wordt het nog lastig. Gelukkig kunnen ze voor beide sporten terecht in de Dublin Arena. Dit stadion is namelijk de thuisbasis van het nationale voetbalelftal en van het nationale rugbyteam. Op sportgebied is de Dublin Arena dé trots van Ierland. Het is dus een mooi gebaar dat dit stadion werd geselecteerd als één van de dertien locaties waar wedstrijden voor het EK 2020 worden gespeeld. Met 51.711 zitplaatsen heeft de Dublin Arena genoeg capaciteit om groepswedstrijden en een achtste finale te mogen organiseren. Dit zijn zeker niet de eerste grote internationale wedstrijden die voetballiefhebbers in dit relatief nieuwe stadion (het werd geopend in 2010) kunnen bezoeken. In 2011 was de Dublin Arena al eens toneel voor de Europa League-finale, waarbij FC Porto en SC Braga het tegen elkaar opnamen.

Hampden Park (Glasgow, Schotland)

Schotland maakt officieel deel uit van Groot-Brittannië. Gelukkig voor de Schotten beschouwt de UEFA Engeland en Schotland als twee aparte landen. Hierdoor is het geen obstakel dat de halve finale en de finale al in Londen worden gespeeld. Wie naar Schotland af wil reizen voor een groepswedstrijd of achtste finale, moet naar Hampden Park in Glasgow. In dit stadion kunnen een kleine 52.000 voetbalfans terecht. Hampden Park is niet nieuw, maar in de jaren 1994 tot 2013 zijn er een aantal grote aanpassingen geweest. Het Schotse stadion heeft dus alles in zich om van de EK-wedstrijden een succes te maken.

 

 

Olympisch stadion (Bakoe, Azerbeidzjan)

Bij de groepswedstrijden en de achtste finales zijn de stadions vaak tot de laatste stoel gevuld. Als deze wedstrijden voorbij zijn, wordt de vraag naar tickets alleen maar groter. Want wie wil er nu niet aanwezig zijn bij de kwartfinales van het EK voetbal? Om zoveel mogelijk voetbalfans die kans te geven, moeten de stadions in de kwartfinales minimaal 60.000 mensen kwijt kunnen. Het Olympisch stadion in Bakoe voldoet ruimschoots aan die eis. Er is namelijk plek voor 69.870 enthousiaste toeschouwers. Het Bakoe Olympisch stadion is in 2015 gebouwd voor de eerste editie van de Europese Spelen. Met drie groepswedstrijden en een kwartfinale tijdens het EK voetbal hebben de Azerbeidzjanen weer een sportevenement om zich op te verheugen.

Stadio Olimpico (Rome, Italië)

In Rome is er een heuse strijd gaande tussen fans van twee van de belangrijkste clubs uit de Italiaanse Serie A: SS Lazio en AS Roma. Opvallend is dat beide voetbalteams het Olympisch Stadion als hun thuisbasis hebben. Voorlopig nog tenminste, want die situatie gaat in de aanloop naar het EK veranderen. Dat het Olympisch Stadion goed genoeg is voor twee Italiaanse topteams betekent ook dat het veel te bieden heeft voor belangrijke toernooien. Niet zo gek dus dat hier al eens een WK-finale (1990) en meerdere EK-finales (1968 en 1980), Europa Cup finales (1977 en 1984) en Champions League-finales (1996 en 2009) waren. In 2020 is het opnieuw zover met drie groepswedstrijden en een kwartfinale voor het EK.

Allianz Arena (München, Duitsland)

Duitsland mag uiteraard niet ontbreken in dit lijstje voor het EK 2020. Tijdens het EK 2016 werden de Duitsers in de halve finale uitgeschakeld, dus wie weet brengt een eigen speelstadion het geluk om uiteindelijk wel die titel binnen te halen. De Allianz Arena in München heeft al veel grote wedstrijden op zijn naam staan. De Champions League-finale van 2012 en de openingswedstrijd van het WK 2006 waren bijvoorbeeld hier. Met net iets meer dan 70.000 zitplaatsen voldoet dit stadion ook aan de eisen voor de halve finales en de finale. De Duitse voetbalbond heeft op het laatste moment echter besloten om zich hiervoor terug te trekken. Wat rest zijn drie groepswedstrijden en een kwartfinale.

Zenit Arena (Sint-Petersburg, Rusland)

De Russen hebben de laatste jaren behoorlijk veel geluk als het gaat om sportevenementen. De Olympische Spelen van 2014 waren in Rusland, en vier jaar later is het alweer tijd voor het WK voetbal. Na het WK kunnen voetballiefhebbers nog een keer genieten van een aantal groepswedstrijden en een kwartfinale tijdens het EK voetbal 2020. Voor de wedstrijden moet je afreizen naar de Zenit Arena in Sint-Petersburg. Dit stadion wordt speciaal gebouwd voor het WK 2018 en is dus ook perfect voor de wedstrijden van het EK. Er zijn bijna 70.000 zitplaatsen waarmee de Zenit Arena één van de grootste stadions van het toernooi is.

 

 

Wembley stadion (Londen, Engeland)

De groepswedstrijden, achtste finales en kwartfinales van het EK 2020 worden in verschillende Europese stadions gespeeld. De halve finales en de finale vormen wat dat betreft een uitzondering. Bij het verdelen van de wedstrijd had de UEFA de wens dat de drie belangrijkste wedstrijden van het toernooi op één plek zouden plaatsvinden. En die eer is te beurt gevallen aan het Wembley stadion in Londen.

Volgens de eisen van de UEFA moeten er voor de finale minimaal 70.000 tickets in de verkoop kunnen. Dat is bij het Wembley stadion geen enkel probleem aangezien er maar liefst 90.652 zitplaatsen zijn. Het huidige stadion stamt uit 2007 en het verving het karakteristieke gebouw met de witte koepeltorens. Het nieuwe Wembley is misschien wat minder elegant, maar dat zal de echte voetbalfan niet deren. Want dit is de plek waar de kampioen van 2020 de beker in ontvangst mag nemen.

EK 2020 voetbal

Copyright © 2018 EK2020.nl. Alle rechten voorbehouden.