Engeland

Aan de overkant van het Kanaal is de geografie soms wat ingewikkeld. Spreken we van Groot-Brittannië of het Verenigd Koninkrijk? En welke delen horen er wel en niet bij? Als het om voetbal gaat, is het ieder voor zich. Zo hebben de Schotten, Noord-Ieren en Welshmen dus allemaal hun eigen voetbalelftal. Juist daarom is dat gevoel van trots zo groot als de spelers het veld betreden. Qua prestaties leggen deze elftallen het af tegen hun grote broer: Engeland. Het Engelse team wordt bij elk groot toernooi weer scherp in de gaten gehouden door de bookmakers. Toch vallen de resultaten vaak wat tegen. Het elftal wist bijvoorbeeld nog nooit de EK-titel te behalen en de enige WK-titel stamt alweer uit 1966. Kan het Europees kampioenschap van 2020 daar misschien verandering in brengen?

Het doel is minimaal de halve finale

Het thuisvoordeel is in de voetbalwereld een bekend fenomeen. Spelers lijken opeens tot veel meer in staat te zijn als ze worden aangemoedigd door het eigen publiek. Vooral bij een groot toernooi als het Europees kampioenschap is het thuisvoordeel groot. Vanwege de opzet van het EK 2020 (de wedstrijden worden in verschillende landen gespeeld) is geen enkel elftal écht in het voordeel. Maar de Engelse spelers en voetbalfans zullen toch reikhalzend uitkijken naar de halve finales en de finale. Het toneel voor deze wedstrijden is namelijk het Wembley Stadion in Londen. De hele natie hoopt stiekem dat het Engelse elftal dan één van de strijdende partijen mag zijn.

Weinig indrukwekkende resultaten voor het Engelse voetbalelftal

In Engeland is voetbal zo ongeveer heilig. Met grote clubs als Chelsea, Arsenal, Manchester United, Manchester City en Liverpool valt er voor de Engelse fans veel te genieten. Maar zo spannend als de Premier League competitie altijd is, zo teleurstellend zijn doorgaans de EK’s. Engeland wist in de geschiedenis van het Europees kampioenschap twee keer de halve finale te behalen (1968 en 1996). Beide keren leverde dit geen plaats in de finale op. In de periode tussen die twee relatief succesvolle EK’s wist Engeland zich vaak niet te plaatsen voor het hoofdtoernooi. Kwalificeerden ze zich wel, dan was het na de groepsfase alsnog voorbij. De laatste edities lijken iets positiever te verlopen. Zowel in 2004 als in 2012 was er een plek in de kwartfinale. Daar moet wel bij gezegd worden dat Engeland het EK van 2008 weer moest missen. Ook in 2016 stelde het elftal weer enigszins teleur. In de achtste finale verloor het met 1-2 van een verrassend sterk IJsland. Als Engeland daadwerkelijk die halve finale in het Wembley Stadion wil spelen, moet het in 2020 dus wel wat beter gaan.

De nieuwe generatie gaat voor een succesvol EK

Hoewel het Europees kampioenschap en het Engelse elftal geen al te beste combinatie is, loopt er in het land toch genoeg voetbaltalent rond. In de afgelopen decennia waren het spelers als Wayne Rooney, Gary Lineker, Ashley Cole, David Beckham en Alan Shearer die de Engelse eer hoog moesten houden. Het is deze voetballers nooit gelukt om Europees kampioen te worden. Is de nieuwe generatie er misschien wel klaar voor?

EK 2020 voetbal

Copyright © 2018 EK2020.nl. Alle rechten voorbehouden.