Portugal

Portugal mag zich sinds 10 juli 2016 Europees Kampioen noemen. Of deze titel wordt geprolongeerd, is natuurlijk nog de vraag. Maar Portugal staat zeker hoog op het lijstje met favorieten. Thuisvoordeel is er helaas niet. Want ondanks dat het EK 2020 in twaalf verschillende landen gespeeld wordt, zit Portugal daar niet bij.

Eusébio, Figo, Rui Costa en natuurlijk Ronaldo

Portugal heeft in de afgelopen decennia een aantal grote namen voortgebracht. In de jaren ’60 en begin jaren ’70 was Eusébio het boegbeeld van het Portugese voetbal. Vooral zijn snelheid en vele doelpunten brachten hem de status van voetballegende. Tot 12 oktober 2005 bleef hij zelfs de topscorer van het Portugese elftal.

In de jaren ‘90 was het officieel de beurt aan de Geração de Ouro, oftewel de Gouden Generatie. Met spelers als Luís Figo en Rui Costa stond er jarenlang een indrukwekkend team op het veld. Dankzij de Gouden Generatie wist Portugal zich in 1996 voor het eerst in tien jaar weer eens te plaatsen voor een groot toernooi. Het elftal strandde tijdens dit EK tot grote teleurstelling in de kwartfinale. Op het EK van 2000 ging het beter. Toch moest Portugal het in de halve finale afleggen tegen Frankrijk. Na een tegenvallend WK in 2002 was alle hoop gericht op het volgende EK. Portugal zou als gastland eens laten zien waarom de hele voetbalwereld onder de indruk moest zijn van dit elftal. Scolari werd de nieuwe bondscoach en Cristiano Ronaldo mocht debuteren. Maar helaas bracht dit EK niet waar heel Portugal op had gehoopt. Portugal ging verrassend met 0-1 onderuit tegen Griekenland, waarna zowel Rui Costa als Figo besloten om een punt achter hun interlandcarrière te zetten. Voor Luís Figo was dit van korte duur, want in 2005 kwam hij alweer op zijn besluit terug.

Met Cristiano Ronaldo bereikte Portugal uiteindelijk wel datgene waar heel het land met smart op wachtte. In 2016 werden ze dan eindelijk Europees Kampioen. En wie weet kunnen ze dat in 2020 nog een keer herhalen.

Wat vertellen de statistieken?

Het eerste Europese Kampioenschap werd georganiseerd in 1960. Portugal was tijdens die eerste edities nog niet van de partij. Sterker nog, het duurde tot 1984 voordat ze op het eindtoernooi verschenen. Dit bleek een eenmalige opleving, maar sinds 1996 is Portugal trouw aanwezig. In totaal heeft het land 35 EK wedstrijden mogen spelen. Daarvan werden 18 duels gewonnen en 8 werden er verloren. Tijdens het gewonnen EK van 2016 was vooral het aantal wedstrijden dat in gelijkspel eindigde opvallend. In de groepsfase werd het tegen IJsland 1-1, tegen Oostenrijk 0-0 en tegen Hongarije 3-3. De drie punten die Portugal aan de wedstrijden overhield, waren maar net genoeg om door te dringen tot de achtste finale. Vanaf dat moment ging het beter. Dus zelfs als Portugal niet al te best begint aan het EK van 2020, is er nog niets verloren. Het elftal heeft in ieder geval bewezen dat ze alle kwaliteiten in huis hebben om grote voetballanden als Duitsland, Frankrijk en Spanje te verslaan.

EK 2020 voetbal

Copyright © 2018 EK2020.nl. Alle rechten voorbehouden.