Sinds het EK van 2016 doen er 24 landen mee aan het hoofdtoernooi. Hoewel er in theorie dus 24 kanshebbers op de titel zijn, is het doorgaans toch één van de grotere voetballanden die zich uiteindelijk Europees kampioen mag noemen. Maar dat betekent niet dat het niet interessant is om even naar de andere landen te kijken. Er is namelijk altijd wel een elftal dat veel verder komt dan vooraf verwacht.
Een Europees kampioenschap in eigen land wil een elftal nog weleens vleugels geven. Dus hoe gaat het bij een EK dat in 12 verschillende landen gespeeld wordt? De Azerbeidzjanen, Russen, Hongaren, Roemenen, Ieren, Schotten en Denen horen allemaal niet bij de favorieten, maar ze weten wel één ding zeker: hun land mag de gastheer zijn bij een aantal van de EK-wedstrijden. Dit kan ervoor zorgen dat ze opeens indruk maken. En dat is nodig ook. De Russen stranden meestal in de groepsfase, terwijl de Hongaren, Azerbeidzjanen, Schotten en Ieren zich vaak niet eens weten te plaatsen. Het Deense elftal vormt wat dat betreft een positieve uitzondering. In 1992 wisten ze namelijk geheel onverwacht Europees kampioen te worden. Al zou het ons niet verbazen dat in 2020 de achtste finale niet eens gehaald wordt.
Denemarken is zeker niet het enige Noord-Europese land waar we in de afgelopen jaren vol verbazing naar hebben gekeken. Want tijdens het EK van 2016 was daar opeens het IJslandse elftal. Ze drongen door tot de kwartfinales en stiekem hoopte heel Europa op meer. Een eenmalige opleving? Waarschijnlijk wel. Al was het elftal nog nooit zo goed als de afgelopen jaren. Ook van Zweden, Noorwegen en Finland hoeven we niet al te veel te verwachten. Zweden is er sinds 2000 trouw bij, maar de groepsfase is meestal het eindpunt. Een Scandinavische overwinning zit er in 2020 waarschijnlijk niet in.
Als er één land is dat aparte aandacht verdient, is het Tsjechië wel. Het land doet sinds 1994 mee aan kwalificatietoernooien en wist zich tot nu toe altijd te plaatsen. In 2016 werden de Tsjechen teleurstellend laatste in de poule. Maar meestal gaat het beter. In 2012 behaalden ze de kwartfinale en in 2004 zelfs de halve finale. Daar verloren van de latere kampioen Griekenland. De Tsjechen vragen zich nog steeds af wat er was gebeurd als sterspeler Pavel Nedvěd niet was uitgevallen. Een nieuw EK biedt nieuwe kansen. Wordt 2020 het jaar van de Tsjechen?
In de categorie ‘landen met een eenmalige uitschieter’ hoort Wales zeker thuis. Tot 2016 wist het elftal zich nooit te kwalificeren. En toen was er opeens die verrassende plek in de halve finale. Ook de Zwitsers deden het prima met een achtste finale plaats. Buurland Oostenrijk blijft vaak steken in de groepsfase of weet het eindtoernooi simpelweg niet te halen. Oekraïne, Wit-Rusland, Estland en Letland doen het al niet veel beter. Als je je geld bij de bookmakers inzet op een titel voor deze landen, kun je in ieder geval hoge quoteringen verwachten.