Duitsland

Het Duitse voetbalelftal is een team dat je nooit mag onderschatten. Zelfs als die Mannschaft ver in de tweede helft tegen een achterstand aankijkt, is er nog niets verloren. Ze weten als geen ander hoe ze een wedstrijd moeten keren om de buit alsnog binnen te halen. Die kwaliteit heeft hen in de geschiedenis van het internationale voetbal ver gebracht. Er waren al meerdere WK-titels, en ook op het EK wist Duitsland tot nu toe drie keer te zegevieren. Ondanks goede resultaten tijdens de laatste paar edities, stamt de meest recente EK-titel alweer uit 1996. Ruim twintig jaar lang bracht het Europees kampioenschap de Duitse voetbalfans dus niet waar ze op hoopten en misschien stiekem zelfs op rekenden. Maar dat kan in 2020 zomaar gaan veranderen. De bookmakers geloven er in ieder geval in.

Hoge pieken en toch ook enkele diepe dalen

Duitsland heeft een indrukwekkende status opgebouwd als het gaat om het EK voetbal. Met drie titels op zak (1972, 1980 en 1996) voert het de lijst aan van de succesvolste landen. Deze eerste plek moet sinds 2012 overigens wel gedeeld worden met Spanje.

Die Mannschaft is al decennialang een trouwe deelnemer aan het eindtoernooi. In 1968 wisten ze zich nog niet te kwalificeren, maar alle daaropvolgende edities waren de Duitsers van de partij. Van de twaalf deelnames leverden er negen een plek in de halve finale of finale op. De overige drie keer strandde het team in de groepsfase. Opvallend genoeg wist Duitsland zowel in 2000 als in 2004 de achtste finale niet te halen. Bij lange na niet zelfs. Deze EK’s verliepen zo desastreus dat het elftal met respectievelijk één punt en twee punten naar huis ging. En dat terwijl de Duitsers het aan hun stand verplicht waren om goed te presteren. Leidde deze nederlagen ertoe dat onze oosterburen met hun handen in het haar zaten? Zeker niet. Het was juist reden om terug te gaan naar de basis en te bouwen aan nieuwe successen.

De Duitse langetermijnvisie werpt wederom zijn vruchten af

Naar aanleiding van de EK’s van 2000 en 2004 ging het roer volledig om. De Duitse bond (DFB) ontwikkelde een langetermijnvisie waarin de ruim 300 regionale voetbalcentra een hoofdrol speelden. Bij het opleidingstraject voor jonge voetballers kwam de nadruk te liggen op technische vaardigheden. Als de basis goed is komen de overwinningen vanzelf, is de gedachte. De voetbalbond gaat zelfs nog een stapje verder dan dat. Alle grote toernooien worden sinds enkele jaren grondig geëvalueerd, en daarbij zijn de eigen prestaties niet eens het belangrijkst. Want hoe staat het internationale voetbal ervoor en hoe passen die nieuwe ontwikkelingen in het eigen programma? De aanpak wordt steeds weer verbeterd, terwijl de technische kwaliteiten en de Duitse veerkracht altijd centraal blijven staan. Deze manier van werken werpt zijn vruchten af. Zo was er in 2008 een tweede plek en in 2012 en 2016 kwam het elftal tot de halve finale. Die Mannschaft is altijd gevaarlijk en doet het daarom goed bij de bookmakers. Het helpt natuurlijk wel dat Duitsland veel topvoetballers in huis heeft. Grote namen als Lukas Podolski en Miroslav Klose zijn alweer een tijdje gestopt als international. Maar Duitsland heeft genoeg spelers achter de hand die in 2020 kunnen gaan schitteren.

EK 2020 voetbal

Copyright © 2018 EK2020.nl. Alle rechten voorbehouden.