Polen

Elk Europees kampioenschap hebben de bookmakers weer een lijstje klaar met topfavorieten. Daarnaast zijn er ook altijd een aantal landen die misschien wel voor een verrassing kunnen zorgen. Polen is één van die landen. Sinds Robert Lewandowski de sterspeler van het team is, is Polen flink gestegen op de FIFA-wereldranglijst. De spits scoort doelpunt na doelpunt waardoor de nodige wedstrijden gewonnen worden. Als Lewandowski goed op dreef is, kan Polen elk duel aan. Wordt hij misschien de uitblinker van het EK 2020? Het zou zomaar kunnen.

Polen beschikt over één van de beste spitsen ter wereld

De naam Robert Lewandowski is de laatste jaren sterk verweven met het Poolse voetbal. In eerste instantie draait het bij deze sport natuurlijk om de prestaties van het team. Toch laat Lewandowski zien dat één enkele speler al een groot verschil kan maken. De spits debuteerde in 2008 in het Poolse nationale elftal en naar verwachting zal hij in 2020 nog steeds deel uitmaken van het team. De Polen zijn ongetwijfeld zuinig op hem. Lewandowski wordt door menig voetbalkenner gezien als één van de beste voetballers ter wereld. Tijdens het Europees kampioenschap heeft hij in ieder geval geen last van Lionel Messi. Die andere grote voetballer van deze generatie, Cristiano Ronaldo, is waarschijnlijk wel van de partij. Maar met een speler als Lewandowski hoeft Polen daar niet bang voor te zijn. Als er een toernooi is waarop het moet gaan gebeuren, dan is het wel het EK van 2020. Geen Duitsland, Portugal of Spanje die de titel wint, maar Polen. Dat zal meteen een groots volksfeest opleveren.

Wordt het EK 2020 hét toernooi voor Polen?

Polen had lange tijd niet zo’n goede relatie met het EK voetbal. Tot en met 2004 wist het land het zich nooit voor het hoofdtoernooi te plaatsen. Die negatieve reeks is gelukkig doorbroken. Zowel in 2008 als in 2012 mocht Polen afreizen naar het EK, maar strandde het in de groepsfase. In 2016 ging het een stuk beter. Het elftal wist door te dringen tot de kwartfinale, al het er misschien wel meer ingezeten. Polen wist tegenstander Portugal knap in balans te houden met een 1-1 eindstand. De penaltyserie moest de beslissing brengen. Błaszczykowski miste als enige het doel waardoor Portugal door kon stoten naar de halve finale en uiteindelijk Europees kampioen werd.

De laatste drie EK’s gaven de Poolse voetbalfans weer hoop. Het land heeft genoeg voetbalkwaliteiten in huis om in 2020 de beste prestatie ooit te leveren. Het zou natuurlijk het mooist zijn als ook de beste prestaties van het WK worden verbeterd of toch minstens geëvenaard. Zowel in 1974 als in 1982 mochten de Polen de troostfinale spelen. Of dat in 2020 ook haalbaar is, is nog de vraag. Toch gaat het elftal er alles aan doen om indruk te maken, al was het maar met een aantal mooie doelpunten van Robert Lewandowski.

EK 2020 voetbal

Copyright © 2018 EK2020.nl. Alle rechten voorbehouden.