Frankrijk

Het Europees kampioenschap van 2016 moest hét toernooi worden voor de Fransen. In eigen land konden Les Bleus (zoals de simpele doch treffende bijnaam luidt) voor het eerst sinds 16 jaar weer een grote titel binnenslepen. Na een wat moeizame start van het toernooi leken de Fransen vleugels te krijgen. De hele natie stond dan ook te juichen toen de Duitsers in de halve finale met 2-0 werden verslagen. In de finale stond een sterke tegenstander te wachten: Portugal. Maar iedere Fransman geloofde toch in een groots volksfeest. De reguliere speeltijd eindigde in 0-0 zonder al te veel hoogtepunten. Ook de eerste verlenging bracht geen uitkomst. Pas in de 109e minuut viel de beslissing, toen Edér voor Portugal wist te scoren. De Franse droom spatte uiteen. Wordt 2020 wellicht het jaar van de revanche?

Op jacht naar een nieuwe EK-titel

In 2016 waren steden als Parijs, Bordeaux, Marseille en Saint-Denis nog het toneel voor het EK. Vier jaar later moeten de Franse voetbalfans toch echt de grens over om hun elftal in actie te zien. Want hoewel de wedstrijden zijn verspreid over heel Europa, wordt Frankrijk dit keer overgeslagen. Uiteindelijk brengen de buitenlandse stadions misschien wel meer geluk dan het eigen Stade de France.

De prestaties van Les Bleus zijn altijd wisselvallig geweest. In de tachtiger jaren kenden de Fransen vooral successen. Met spelers als Jean Tigana en Michel Platini (die lange tijd all-time topscorer was) kwam het team tijdens de WK’s van 1982 en 1986 tot de halve finale. Het EK van 1984 was zelfs goed voor de titel. Deze overwinning werd niet opgevolgd door nieuwe successen. In 1988 (EK), 1990 (WK) en 1994 (WK) wist Frankrijk zich niet te kwalificeren voor het eindtoernooi. Het EK van 1992 was ook een teleurstelling nadat het toernooi al in de groepsfase eindigde. Eind jaren ’90 waren Zinédine Zidane en Thierry Henry aan zet. Deze sterspelers wisten het team tweemaal achter elkaar naar de eindzege te leiden (WK 1998 en EK 2000). Sindsdien wachten de Fransen met smart op een nieuwe overwinning.

Dit keer misschien een EK zonder relletjes?

Frankrijk beschikt over veel voetbalkwaliteiten. Maar ook relletjes zijn het land niet vreemd. Tijdens het WK van 2010 kondigden de spelers zelfs een staking aan wegens een conflict met de trainer. Dit werd hen in eigen land niet bepaald in dank afgenomen. In 2016 was het Karim Benzema die de aandacht van het voetbal af wist te leiden. Hij chanteerde ploeggenoot Mathieu Valbuena en werd vervolgens uit de selectie gezet. Dit tot groot ongenoegen van voetballegende Eric Cantona, die de bondscoach vervolgens van racisme beschuldigde. Hopelijk blijft 2020 vrij van relletjes en lukt het de Fransen om zich te concentreren op het voetbal. Dan kan er zeker iets moois gebeuren. Het elftal heeft tijdens het vorige EK nog laten zien dat er genoeg talent en liefde voor het voetbal is. Nu zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan en dan kan Frankrijk misschien wel verrassen.

EK 2020 voetbal

Copyright © 2018 EK2020.nl. Alle rechten voorbehouden.