De debutanten van Koeman

Ronald Koeman

De trainingen voor het nieuwe voetbalseizoen zijn alweer begonnen. Maar Oranje is nog lang niet zover. We weten zelfs niet eens wie er worden opgeroepen voor de oefeninterlands tegen Peru en België en de Nations League wedstrijden tegen Frankrijk en Duitsland. Het is interessant om te zien of de spelers die Koeman eerder dit jaar liet debuteren opnieuw worden opgeroepen. Ze hebben in ieder geval allemaal hun eigen kwaliteiten die Oranje sterker kunnen maken. 

Hans Hateboer

Hans Hateboer heeft een succesvolle tijd achter de rug. Begin 2017 stapte de verdediger over van FC Groningen naar Atalanta Bergamo. En in de Italiaanse Serie A maakt hij indruk. Er werd dan ook veel van de rechtsback verwacht toen hij tijdens de oefeninterland tegen Engeland begon in de basis. Zijn debuut verliep prima, maar de wedstrijd tegen Italië was een ander verhaal. Hij speelde slecht, zat niet in de wedstrijd en uiteindelijk zag Koeman maar één optie: Hateboer vervangen door Daryl Janmaat. Of hij snel weer een nieuwe kans krijgt, is dus de vraag. 

Wout Weghorst

Aanvaller Wout Weghorst mag tijdens zijn korte carrière bij Oranje al drie wedstrijden achter zijn naam schrijven. Een basisplaats was er nog niet, wel drie redelijk succesvolle invalbeurten. Behalve dat Weghorst gewoon een goede voetballer is, brengt hij nog iets mee: passie en een winnaarsmentaliteit. En daar heeft het bij Oranje de afgelopen jaren weleens aan ontbroken. 

Justin Kluivert en Guus Til

Bij de oefeninterland tegen Portugal kregen we eindelijk eens de kans om Justin Kluivert en Guus Til in actie te zien voor het Nederlands Elftal. Kluivert mocht in de 78e minuut Memphis Depay vervangen; Guus Til kwam op hetzelfde moment in het veld voor Kenny Tete. Beide voetballers moesten het doen met deze 12 minuten speeltijd. Want voor de duels tegen Slowakije en Italië kwamen ze niet tot de definitieve selectie. Kluivert en Til hebben wel de nodige speelminuten gemaakt bij Jong Oranje. Met hun 19 en 21 jaar hebben ze ook nog genoeg tijd om te rijpen voor het Europees Kampioenschap van 2020. 

Ruud Vormer

Anders dan Kluivert en Til is Ruud Vormer bepaald geen jonkie. Als 30-jarige maakte hij op 31 mei zijn debuut in het oefenduel tegen Slowakije. Hiermee was het succesvolle seizoen van Vormer compleet, nadat hij met Club Brugge eerder al kampioen van België werd én hij winnaar was van de gouden schoen. Tijdens de wedstrijd tegen Italië stond Vormer zelfs in de basis en hij Koeman laten zien wat hij allemaal in huis heeft. Het vertrouwen dat de middenvelder van de bondscoach krijgt, is geen verrassing. Sinds Vormer bij Club Brugge speelt heeft hij grote stappen gemaakt. En dan kun je als 30-jarige dus zomaar debuteren bij Oranje. Zij jarenlange ervaring als voetballer kan bij het EK van 2020 misschien wel goed van pas komen. 

In de herkansing: Elia en Kongolo

Behalve debutanten Hateboer, Weghorst, Kluivert, Til en Vormer gingen er onder leiding van Koeman ook nog twee voetballers in de herkansing: Eljero Elia en Terence Kongolo. Na lang weg te zijn geweest bij Oranje mochten zij zich dit jaar weer melden. Of we hen weer gaan zien bij de komende wedstrijden? Koeman gaat er nog een hele kluif aan hebben om daar een goede beslissing over te nemen!

 

EK 2020 voetbal

Copyright © 2018 EK2020.nl. Alle rechten voorbehouden.