De KNVB denkt terug aan het succesvolle EK van 1988

Ek 1988

Nu het WK in Rusland begonnen is, voelt iedere voetbalfan het gemis van Oranje. Ook de KNVB denkt liever terug aan betere tijden. En die betere tijden waren er precies dertig jaar geleden. Want op 25 juni 1988 werd Nederland voor de eerste en enige keer gekroond tot Europees kampioen. Hét perfecte moment dus om eventjes terug te blikken. 

Soms is het tijd voor een weemoedige terugblik

Op maandagochtend 25 juni jl. verscheen er op het Twitteraccount van de KNVB opeens een opmerkelijke video: dat van een feestend Oranje dat zich na een 2-0 overwinning op de Sovjet-Unie eindelijk Europees kampioen mocht worden. De video dateert van 25 juni 1988, exact dertig jaar geleden dus. De echte voetbalfan denkt nog steeds vol heimwee terug aan dit moment. Zelfs de KNVB kon het niet laten om deze dag onopgemerkt voorbij te laten gaan.

Het EK van 1988 was voor het Nederlands elftal een toernooi vol hoogtepunten. Bij aanvang van het kampioenschap waren de ogen vooral gericht op Ruud Gullit, die zich tijdens de wedstrijden van zijn club AC Milan van zijn beste kant had laten zien. Van Basten had bij dezelfde club juist een ongelukkig seizoen achter de rug. Logisch dus dat bondscoach Rinus Michels er in eerste instantie voor koos om John Bosman in de basis te zetten en niet Marco van Basten. Toch kwam daar na de verloren eerste groepswedstrijd (het werd 0-1 tegen de Sovjet-Unie) al verandering in. En daarmee bleek de bondscoach de basis te leggen voor de Europese titel. Van Basten scoorde meteen drie keer, en ook in de halve finale en finale wist de aanvaller het doel te raken. De goal in de finale ging zelfs de boeken in als één van de mooiste ooit. De andere treffer in deze beslissende EK-wedstrijd tegen de Sovjet-Unie kwam van Ruud Gullit, die zeker een sterk toernooi speelde. Als aanvoerder had hij ook nog de eer om als eerste de kampioensbeker aan het publiek te tonen. Een betere beloning kon hij zich niet wensen. 

Inspiratie voor de nieuwe lichting van Oranje

Het Oranje van 1988 was een elftal met een aantal legendarische spelers. Behalve Gullit en Van Basten stonden er toppers als Frank Rijkaard, Gerald Vanenburg, Adri van Tiggelen, Jan Wouters, Berry van Aerle, Hans van Breukelen en Ronald Koeman in het veld. Die laatste mag zich inmiddels bondscoach noemen van het nieuwe Oranje. Ook hij zal deze week ongetwijfeld even terugdenken aan dat succesvolle toernooi van 1988. Nederland werd daarna nooit meer Europees kampioen. Wel was Oranje nog drie keer halve finalist; in 1992, 2000 en 2004.

Bij het Oranje van Ronald Koeman is de blik zoveel mogelijk op de toekomst gericht. De oude garde eruit; de jonge spelers erin. Toch is het niet verkeerd juist nu om stil te staan te staan bij het grootste succes uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Wie weet raakt de nieuwe lichting wel geïnspireerd en zien we tijdens de eerste Nations League wedstrijd in september eindelijk een Oranje dat indruk maakt. Na al die jaren is het namelijk hoog tijd voor een nieuwe Europese titel!

EK 2020 voetbal

Copyright © 2018 EK2020.nl. Alle rechten voorbehouden.