De Nations League begint slecht voor Oranje

Slecht begin Nations League

In vier dagen tijd heeft het Nederlands elftal weer twee wedstrijden afgewerkt. Het oefenduel tegen Peru werd weliswaar gewonnen, maar van echte overtuiging was er geen sprake. De Nations League wedstrijd tegen Frankrijk leverde een nederlaag op, maar Oranje creëerde wel mooie kansen. Conclusie: de twee duels laten bij Koeman en zijn team een dubbel gevoel achter.

Oranje verliest het Nations League duel tegen Frankrijk

Met het afscheid van Wesley Sneijder is het nieuwe Oranje definitief een feit. Maar vooralsnog levert dat weinig op. Het eerste Nations League duel tegen Frankrijk moest het Nederlands elftal eigenlijk winnen om die groepswinst uiteindelijk binnen kunnen te slepen. Natuurlijk, er komen nog twee duels tegen Duitsland én een thuiswedstrijd tegen Frankrijk. Maar door de sterkte van deze poule is het na die eerste nederlaag nog moeilijker geworden om via deze weg plaatsing voor het EK 2020 af te dwingen.

Ondanks de nederlaag mag Oranje toch tevreden terugkijken op de wedstrijd tegen Frankrijk. Want waar bij de oefeninterland tegen Peru het vuur ontbrak, zette het elftal tegen de wereldkampioen alles op alles om te winnen. Het toonde veerkracht en creëerde een paar goede kansen. Vooral de tweede helft was hoopgevend. In de eerste 45 minuten hadden de Fransen de touwtjes in handen, maar na rust leek het tij enigszins te keren. De 1-0 voorsprong van Les Bleus werd door Ryan Babel teniet gedaan. Even leek het er zelfs op dat Oranje de wedstrijd kon winnen. Er kwamen paar goede kansen, waaronder de bal die vanaf de voeten van Memphis Depay in het zijnet belandde. Maar ja…waar blijf je als de wereldkampioen plotseling besluit om toch weer wat druk te zetten? Dan blijkt dat Frankrijk op dit moment nog steeds een maatje te groot is.

Koeman is boos

In een gesprek met de NOS laat Koeman zijn ongenoegen over het verloren duel duidelijk blijken. “Ik ben echt boos, omdat ik het gevoel heb dat er meer inzat”, aldus de teleurgestelde bondscoach. Daar zit zeker een kern van waarheid in, aangezien er zeker een paar fouten werden gemaakt die tot gevaarlijke spelsituaties leidden. Toch is het wel erg optimistisch om te denken dat het Nederlands elftal voor een stunt had kunnen zorgen. Het verschil tussen de individuele kwaliteiten is simpelweg te groot. Frankrijk heeft sterspelers als Antoine Griezmann en Kylian Mbappé, die beide vol zelfvertrouwen op het veld staan. En dat terwijl het nieuwe Oranje nog steeds zoekende is naar wat het beste werkt. Maar er zijn wel positieve ontwikkelingen. Vooral in de tweede helft werd er goed gevoetbald en wist het Nederlands elftal de weg richting het doel regelmatig te vinden. Ook het meenemen van Frenkie de Jong blijkt een goede zet van Koeman. De Ajacied mocht beginnen in de basis en hield zich daadwerkelijk goed staande. De middenvelder toonde lef en leek niet onder de indruk van de wereldkampioen. Wat doe je dan als je tevreden mag zijn over de wedstrijd die je hebt gespeeld? Juist, vragen of je shirtjes mag ruilen met sterspeler Kylian Mbappé.