Frankrijk en Duitsland: tegenstanders om van te leren

Frankrijk - Nederland

De Nations League vergt veel van het Nederlands elftal. Met Frankrijk en Duitsland als tegenstanders én een eerste verloren wedstrijd op zak, wordt het een lastig verhaal om de groepsfase door te komen. De vraag is alleen: is dat erg? Ryan Babel gelooft erin dat Oranje dankzij deze sterke tegenstanders alleen maar kan groeien. Ook Ronald Koeman sprak eerder zijn vertrouwen al uit in het team. Een 2-1 nederlaag tegen Frankrijk is jammer, maar het is niet het einde van de wereld. Zolang Oranje van elke wedstrijd maar iets leert.

Toplanden geven Oranje de kans om te groeien

Ryan Babel is momenteel een van de vaste krachten van het Nederlands elftal. De 31-jarige voetballer brengt dan ook de nodige ervaring mee, en dat kan het relatief jonge elftal van Koeman goed gebruiken. Babel kijkt op zijn heel eigen manier naar het Oranje van nu, zo leren we uit een recent gepubliceerd interview met Voetbal International. Opvallend feit: hij is erg tevreden over het treffen van twee toplanden in de groepsfase van de Nations League. De loting helpt het Nederlands elftal via deze route misschien niet naar het EK, maar het helpt Oranje wel om te groeien. Want waarvan kun je beter van leren dan van de huidige wereldkampioen? Een goede wedstrijd tegen een topland geeft bovendien het vertrouwen dat het elftal zo hard nodig heeft. Babel zegt hierover: “Voor ons bewustzijn was de 3-0 overwinning op Portugal, een half jaar geleden, heel belangrijk. Die gaf ons als spelersgroep een boost en je merkte dat de stemming in het land over Oranje positief werd beïnvloed. Dat hadden we echt even nodig, een goede overwinning op een topland. Van daaruit zijn we verder gaan groeien.” Het is dus hopen dat de wedstrijden tegen Frankrijk en Duitsland hetzelfde effect gaan hebben.

Een selectie met potentie

De basis van een elftal moet goed zijn. Hoewel de Franse krant L’Equipe na de wedstrijd tegen Les Bleus niet echt te spreken was over Oranje (alleen Frenkie de Jong kreeg een voldoende toebedeeld), zijn er toch ook hoopgevende berichten. Zo is Virgil van Dijk een van de 55 genomineerden voor het FIFA/FIFpro wereldelftal. En wat te denken van de transfers van spelers als Justin Kluivert (van Ajax naar AS Roma) en Quincy Promes (van Spartak Moskou naar Sevilla FC)? Zijn gaan in de topcompetities van Europa spelen, iets waar het Nederlands elftal bij het EK van 2020 alleen maar profijt van kan hebben. Babel ziet hierin zelfs dezelfde trend als zo’n tien jaar geleden. Ook toen waren er volop transfers naar buitenlandse topclubs waardoor er tijdens het EK van 2008 een veel volwassener elftal op het veld stond. Het resultaat: een kwartfinaleplaats voor Nederland. 

De KNVB bezoekt Clairefontaine

De opbouwende fase van Oranje brengt niet alleen extra werk met zich mee voor Ronald Koeman. Binnen de hele KNVB wordt er gekeken naar wat er beter kan om zo kansrijk mogelijk op het EK te verschijnen. Enkele KNVB-leden namen deze maand daarom een kijkje in Clairefontaine, het voetbalcentrum van de Franse bond. Directeur Kenny Jean-Marie deelde meteen wat interessante zaken omtrent de opbouw van het Franse voetbal. Binnenkort volgt er een zelfde soort ontmoeting met de Duitsers. Het uitwisselen van kennis en strategieën kan Oranje alleen maar naar een hoger niveau tillen.

EK 2020 voetbal

Copyright © 2018 EK2020.nl. Alle rechten voorbehouden.