Het is aftellen naar de Nations League

Nations League EK 2020

Nu het alweer half augustus is, kunnen we langzaamaan gaan uitkijken naar de Nations League. Het is een heel nieuw toernooi, dus het is nog even afwachten of het aan gaat slaan bij het grote publiek. In ieder geval staat er wel een belangrijke prijs op het spel: een ticket voor het EK 2020.

Weet Oranje te winnen van Frankrijk en Duitsland?

Voor Oranje begint de Nations League op zondag 9 september. En dat wordt meteen al een pittige wedstrijddag. Tegenstander is namelijk niemand minder dan wereldkampioen Frankrijk. Om het nog wat lastiger te maken, is er ook nog die andere tegenstander: Duitsland. Het Nederlands elftal moet van beide landen winnen om door te kunnen stoten naar de Final Four.

Vier divisies met elk een winnaar

Bij de reguliere kwalificatiewedstrijden worden de kleine voetballanden vaak al snel uitgeschakeld. De Nations League is voor dit soort landen een extra kans om zich te plaatsen, zeker omdat ze voetballen tegen teams van hun eigen niveau. Het uitgangspunt voor de indeling zijn de zogenaamde UEFA-coëfficiënten. Hierbij is er gekeken naar de prestaties van alle 55 nationale elftallen die zijn aangesloten bij de UEFA.

De eerste 12 teams van de ranglijst strijden in divisie A. Hoewel de lijst net na de kwalificaties voor het WK 2018 is opgemaakt, hoort Nederland volgens de UEFA toch nog bij de beste landen. Al is dat met een 12e plaats wel op het nippertje. Voor Oranje was het gunstiger geweest als ze in divisie B terecht waren gekomen. Dan zouden niet Frankrijk en Duitsland de tegenstander zijn, maar landen als Oostenrijk, Zweden, Denemarken of Turkije. Net als in de A divisie is de B divisie gevuld met 12 landen. In de lagere divisies C en D zitten respectievelijk 15 en 16 landen, waaronder Griekenland, Noorwegen, Bulgarije, Letland, Luxemburg en Malta. Alle vier divisies leveren uiteindelijk één winnaar op. Die winnaar mag een ticket ophalen voor het komende Europees kampioenschap.

Nederland in divisie A

De loting voor de groepsfase van de Nations League vond begin dit jaar plaats in het Zwitserse Lausanne. In divisie A leverde dat de volgende trio’s op:

  • Groep 1: Frankrijk, Duitsland en Nederland
  • Groep 2: België, Zwitserland en IJsland
  • Groep 3: Portugal, Italië en Polen
  • Groep 4: Spanje, Engeland en Kroatië.

Elk land speelt twee thuis- en twee uitwedstrijden. Nederland speelt op 9 september uit tegen Frankrijk; de thuiswedstrijd is op 16 november. Duitsland is op 13 oktober (thuis) en 19 november (uit) de tegenstander. Na deze wedstrijden wordt de balans opgemaakt. Alleen het land dat bovenaan staat, gaat door naar de halve finale. In juni 2019 is dan bekend welke vier winnaar de vier divisies hebben opgeleverd.

Meer wedstrijden waarbij het echt ergens om gaat

De Nations League is onder andere in het leven geroepen om wat meer spannende wedstrijden te laten zien in de aanloop naar een groot kampioenschap. Minder vriendschappelijke interlands dus en meer Nations League. Hoewel de tegenstanders sterk zijn, is dit ook voor Oranje een extra kans om zich eindelijk weer te plaatsen.

EK 2020 voetbal

Copyright © 2018 EK2020.nl. Alle rechten voorbehouden.