Het vertrouwen in het Nederlands elftal groeit

Oranje EK 2020

Het duurt nog meer dan anderhalf jaar voordat het EK voetbal van start gaan. Of en via welke route Oranje zich gaat plaatsen, is dus nog de vraag. Na de laatste twee wedstrijden van Oranje lijkt de publieke opinie ten positieve te zijn veranderd. Het was dan ook niet zomaar een overwinning op Duitsland, maar het werd maar liefst 3-0. Zelfs tegen de in bloedvorm verkerende Belgen wist het Nederlands elftal zich staande te houden. Geen overwinning, maar wel een keurig gelijkspel. Bewijst Koeman daarmee zijn gelijk om de oude garde te verruilen voor een jong team? Het lijkt er wel op. En het mooie is dat Nederland langzamerhand weer achter Oranje gaat staan.  

Oranje bezet de tweede plek in groep 2 van de Nations League

Plaatsing via de Nations League is nog ver weg. Frankrijk wist tot nu toe twee wedstrijden te winnen, en één keer was er een gelijkspel tegen Duitsland. Met deze prestaties hebben Les Bleus de eerste plek stevig in handen. Toch is het Nederlands elftal niet helemaal kansloos. Van de vier te spelen wedstrijden in de groepsfase heeft Oranje pas de helft achter de rug. Frankrijk en Duitsland hebben al een wedstrijd meer gespeeld. Zij kunnen dus nog maximaal 3 punten aan hun totaal toevoegen. De voorlopige stand in groep 2 van League A is als volgt:

  1. Frankrijk: 7 punten uit 3 wedstrijden
  2. Nederland: 3 punten uit 2 wedstrijden
  3. Duitsland: 1 punt uit 3 wedstrijden

Voor de Duitsers is de kans al verkeken om zich via de Nations League te plaatsen voor het EK. Zij moeten hopen dat de reguliere kwalificatie meer geluk brengt. Nederland kan nog wel groepswinnaar worden en doorstoten naar de volgende fase van de Nations League. Maar dan mag zowel de thuiswedstrijd tegen Frankrijk (16 november) als de uitwedstrijd tegen Duitsland (19 november) niet verloren gaan. Twee overwinningen zorgen er sowieso voor dat Oranje doorgaat. Als Virgil van Dijk en consorten de Fransen weten te verslaan, zal het vertrouwen van het Nederlandse publiek alleen maar toenemen. 

Alles is nog mogelijk

De berichten over het Nederlands elftal zijn de afgelopen week steeds positiever geworden. Met de overwinning op Duitsland heeft het Nederlands elftal dan ook een belangrijke stap gezet, zelfs als Oranje geen groepswinnaar wordt. Een laatste plaats in de groep zorgt namelijk voor degradatie in de Nations League. En dat kan weer gevolgen hebben voor de wedstrijden in aanloop naar het WK van 2022. Dit maakt wel weer duidelijk dat het in de voetbalwereld soms om de lange termijn draait. Toch zijn de meeste voetbalfans nog niet bezig met het volgende WK. De blikken zijn gericht op het Europees Kampioenschap van 2020. Betekenen die goede prestaties van de laatste tijd ook dat het EK dichtbij is? Zeker niet. De kans dat Frankrijk groepswinnaar wordt is groot. Als dat gebeurt, is Oranje afhankelijk van de reguliere kwalificatie. De loting hiervoor vindt begin december plaats in Dublin. Bij de kwalificatiewedstrijden begint iedereen weer op nul. Als het team van Koeman dan weer een mindere periode kent, kan het EK toch weer aan Oranje voorbijgaan. De Nederlandse voetbalfans willen daar nog niet over nadenken. Zij zien vooral een elftal dat vecht en kansen weet te grijpen. Met die instelling is alles mogelijk. 

EK 2020 voetbal

Copyright © 2018 EK2020.nl. Alle rechten voorbehouden.