In deze stadions speelt Oranje de groepswedstrijden van het EK

Oranje stadions EK 2020

De kwalificaties voor het EK van 2020 zijn nog niet eens begonnen. Toch is het al bekend in welke stadions het Nederlands elftal tijdens de groepswedstrijden gaat spelen. Tenminste, als Oranje zich weet te plaatsen voor het EK 2020. 

Amsterdam en Boekarest: de perfecte combinatie

Een Europees kampioenschap in twaalf verschillende landen vraagt veel organisatorisch talent van de UEFA. Logisch dus dat de grote lijnen van het toernooi inmiddels al zijn uitgezet. Bij plaatsing komt Oranje terecht in groep C. Deze groep speelt zijn wedstrijden in de Johan Cruijff ArenA en de Arena Națională in de Roemeense hoofdstad Boekarest.

In 2020 bestaat de UEFA alweer zestig jaar. Dit wordt gevierd met een EK in twaalf verschillende landen. Om de fans tegemoet te komen worden de groepswedstrijden zoveel mogelijk gespeeld in het eigen land. Voor Nederland betekent dat twee thuisduels in Amsterdam en een wedstrijd in Boekarest. Als Roemenië de kwalificaties overleeft, dan is dit land meteen één van de tegenstanders van Oranje. Dat kan goed nieuws zijn voor het Nederlands elftal. Want tijdens de Europese kampioenschappen kwam Roemenië slechts één keer verder dan de groepsfase. Nog meer goed nieuws: Spanje, Italië, Duitsland en Engeland behoren ook tot de organiserende landen. Net als Nederland mogen zij dus twee groepswedstrijden in eigen huis spelen. Hierdoor gaat Oranje deze sterke elftallen sowieso niet treffen tijdens de poulefase. 

De nieuwe Johan Cruijff ArenA

De UEFA stelt strenge eisen aan de geselecteerde stadions. Er moeten voldoende zitplaatsen zijn en de stadions moeten daarnaast genoeg faciliteiten bieden om alles omtrent de wedstrijd goed te laten verlopen. De Amsterdam Arena, inmiddels omgedoopt tot de Johan Cruijff ArenA, was lange tijd in de race voor de openingswedstrijd van het EK. Helaas is die eer uiteindelijk naar het Stadio Olimpico in Rome gegaan. Maar de drie geplande groepswedstrijden en het ene kwartfinale-duel blijven natuurlijk gewoon in het speelschema staan.

De ArenA biedt plaats aan een kleine 54.000 voetbalfans. Hoewel er aan de capaciteit niets verandert, wordt het stadion wel flink verbouwd in de aanloop naar het EK. Zo gaat de hele aanblik van de ArenA veranderen door de bolle vorm die het krijgt. Dit zorgt voor een verbreding van de omloop van de eerste en tweede ring. Ook over duurzaamheid is in dit nieuwe ontwerp nagedacht. De kosten van deze grootscheepse verbouwing? Vooralsnog wordt uitgegaan van een bedrag van 50 miljoen. 

De Nationale Arena van Boedapest

De Johan Cruijff ArenA is voor veel Nederlandse voetbalfans bekend terrein. Dat is wel anders voor de Nationale Arena in Boekarest. Qua capaciteit verschilt dit stadion nauwelijks van de Nederlandse Arena. Er is namelijk plek voor 55.600 toeschouwers. Het stadion werd geopend in 2011 en sindsdien zijn er al een aantal interessante wedstrijden gespeeld. Het nationale elftal van Roemenië speelt er zijn thuisinterlands en in 2012 was de Nationale Arena het toneel voor de finale van de Europa League. En daar worden nu dus een aantal wedstrijden van het EK 2020 aan toegevoegd. Het Nederlands elftal heeft tot nu toe maar één keer in dit stadion gevoetbald. Overigens wel met succes. In 2012 won Oranje met 4-1 tijdens een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Roemenië.

EK 2020 voetbal

Copyright © 2018 EK2020.nl. Alle rechten voorbehouden.