Nederland bedankt oud-interlandspelers op 13 oktober

Nederland bedankt oud-interlandspelers

Nog niet zo lang geleden kondigde de KNVB al aan dat Wesley Sneijder een mooi afscheid krijgt van het Nederlandse voetbalpubliek. Op dat moment werd ook duidelijk dat Sneijder waarschijnlijk niet de enige zou zijn die op een bijzonder eerbetoon kon rekenen. De plannen zijn inmiddels steeds concreter aan het worden. Het lijkt erop dat 13 oktober, wanneer Oranje de Nations League wedstrijd speelt tegen Duitsland, dé dag is dat spelers als Arjen Robben en Robin van Persie worden bedankt voor alles wat ze voor het Nederlandse voetbal betekend hebben. 

Een officieel afscheid voor vertrekkende interlandspelers

In de voetbalgeschiedenis heeft Oranje verschillende generaties gehad die allemaal op hun eigen manier indruk maakten. Natuurlijk was er de glorieuze generatie van 1988, met spelers als Rijkaard, Koeman, Gullit en Van Basten. Bij elk kampioenschap wordt er nog steeds vol verlangen teruggekeken op de EK-titel die dat jaar werd binnengesleept. De generatie van Kluivert, Seedorf, Overmars en Davids was op EK’s en WK’s minder succesvol. Maar de afgelopen tien jaar vielen er toch weer een aantal grote successen te vieren. Vooral de tweede plek op het WK van 2010 en de derde plek op het WK van 2014 maakten indruk. Op deze toernooien draaide het allemaal om namen als Robin van Persie, Arjen Robben, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. Na een paar desastreuze voetbaljaren moet deze generatie definitief plaatsmaken voor een nieuwe lichting. Maar moet je spelers die zoveel voor het Nederlands voetbal hebben gedaan, geruisloos laten vertrekken? De KNVB vindt van niet. De bond heeft zelfs besloten dat er elk jaar een mooi afscheid moet komen voor voetballers die hun interlandcarrière beëindigen. En die traditie gaat dit jaar beginnen. 

Het begin van een nieuwe traditie

De precieze plannen van de KNVB moeten nog vorm krijgen. Hoewel er dus veel onduidelijk is, weten we wel dat Sneijder een aparte status krijgt. Als recordinternational van Oranje mag hij namelijk als enige afscheid nemen tijdens de oefeninterland tegen Peru (6 september). Een maand later wordt de rest in het zonnetje gezet. De KNVB is hierover met een aantal spelers in gesprek. Zo laat Van der Vaart aan de Telegraaf weten dat ook hij benaderd is door de bond. De voetballer ziet zo’n publiekelijk afscheid wel zitten. “Ik denk dat we een unieke generatie hadden, dus ik zou het mooi vinden om met z’n allen af te sluiten. Om met een mooie groep afscheid te nemen van de fans”, aldus Van der Vaart. Behalve de middenvelder zullen onder andere Arjen Robben, Nigel de Jong en Robin van Persie een groot applaus in ontvangst mogen nemen.

Met het afscheid van deze spelers wordt een nieuwe traditie ingezet. In even jaren zijn de mannelijke interlandspelers aan de beurt, en in de oneven jaren draait het allemaal om de Oranje-vrouwen. Voor het soort afscheid gaat de KNVB onderscheid maken tussen voetballers met minder dan 50 interlands, met 50 tot 100 interlands én spelers die meer dan 100 interlands achter hun naam hebben. De voetballers krijgen bovendien een plekje in de Wall of Fame op de KNVB campus in Zeist. Een mooi en verdiend eerbetoon.

EK 2020 voetbal

Copyright © 2018 EK2020.nl. Alle rechten voorbehouden.