Nederland stijgt twee plekken op de wereldranglijst

Nederland stijgt 2 posities wereldranglijst

De laatste twee oefeninterlands waren voor veel Nederlandse fans nog geen reden tot juichen. En dan ging het niet eens om de twee gelijkspellen. Het was vooral het matige voetbal waar veel kritiek op kwam. Toch is zeker niet al het nieuws rondom het Nederlands elftal negatief. Op 7 juni voetbalbond FIFA namelijk met een update van de wereldranglijst. En hoewel de top 10 nog steeds ver weg is, is Oranje wel weer twee plaatsen gestegen.

Nederland stijgt van de 19e naar de 17e plaats

Van Duitsland tot Brazilië en Tonga: er wordt over de hele wereld gevoetbald. Maar er zit veel verschil in de kwaliteiten van de nationale elftallen. Om te bepalen welk elftal het sterkst is, heeft voetbalbond FIFA de wereldranglijst in het leven geroepen. Elke maand wordt er weer een vernieuwde versie van de lijst naar buiten gebracht. In een maand tijd zijn er natuurlijk geen grote verschillen, maar het geeft wel aan of er misschien sprake is van een stijgende lijn. Wat dat betreft mogen we hoopvol zijn over Oranje.

In de nieuwste lijst is er een 17e plaats voor de Nederlandse voetballers weggelegd. Vergeleken met de afgelopen maanden is dat geen slechte prestatie. In de maanden april en mei moest Oranje het nog doen met een 19e plaats. Al was dat ook al een vooruitgang. Begin dit jaar stond Nederland namelijk op een 21e plek. De zomer van 2017 waren er zelfs momenten dat de top 30 niet eens binnen bereik lagen. Zeker, er is nog een lange weg te gaan voordat het elftal echt weer bij de top van de voetbalwereld hoort. Toch moet het voor iedere voetbalfan een geruststellende gedachte zijn dat het absolute dieptepunt achter ons lijkt te liggen.

Hoe bepaalt de FIFA de ranking?

Nederland zou natuurlijk het liefst weer meedraaien in de top van de FIFA wereldranglijst. Gezien het verleden zijn die kwaliteiten aanwezig. Zo stond Oranje in de geschiedenis meerdere keren op de tweede plaats, en in augustus 2011 was er voor het eerst zelfs die absolute toppositie. Exact zes jaar later was er de laagste plek ooit: 36e.

Om te bepalen welke positie een elftal toebedeeld krijgt, kijkt de FIFA naar gespeelde wedstrijden van de afgelopen vier jaar. Het gaat dan zowel om officiële kwalificatie- en interlandwedstrijden als om vriendschappelijke interlands. De oefenwedstrijden tegen Engeland, Portugal, Slowakije en Italië zijn dus zeker van invloed geweest op de stijgende positie van Oranje.

De wereldvoetbalbond heeft een heel rekensysteem ontwikkeld waarmee ze het aantal punten per land bepalen. Van invloed op de score zijn het resultaat van een wedstrijd (winst, gelijkspel of verlies), het belang van het duel (een WK wedstrijd levert aanzienlijk meer op dan een vriendschappelijke interland), de sterkte van de tegenstander en de sterke van de confederatie waar een elftal onder valt (UEFA is goed voor 0,99, CONMEBOL voor 1,00 en de overige confederaties voor 0,85). Door al deze uitkomsten met elkaar te vermenigvuldigen ontstaat er voor alle landen een puntenaantal. In juni 2018 staat Nederland met 981 punten op de 17e plaats. De top 3 bestaat uit Duitsland (1558), Brazilië (1431) en verrassend genoeg België (1298). Van zulke puntenaantallen kunnen de elftallen uit Liechtenstein, Moldavië en Maleisië alleen maar dromen. Al moet Oranje ook nog heel wat wedstrijden winnen voordat de top 3 weer in zicht is.

EK 2020 voetbal

Copyright © 2018 EK2020.nl. Alle rechten voorbehouden.