NOS sleept de uitzendrechten binnen van Oranje

NOS

Het duurt nog meer dan anderhalf jaar voordat we weten of Oranje te zien is op het EK 2020. Maar de tv-zenders kunnen daar niet op wachten. Er is de afgelopen tijd dan ook volop onderhandeld over wie de wedstrijden uit mag zenden. De NOS heeft daarbij aan het langste eind getrokken. De omroep heeft de rechten verworven van alle wedstrijden van het komende EK en WK. Ook de duels die Oranje speelt in de aanloop naar deze toernooien, zijn bij de NOS te zien. Dit tot grote tevredenheid van de KNVB.

Uitzendrechten voor een bedrag van 24 à 28 miljoen

De strijd om deelname aan het EK van 2020 begint al in september, als de Nations League van start gaat. Dat betekent dat er bijna twee jaar lang wedstrijden te zien zijn waarbij er echt iets op het spel staat. En dat kijkt toch even anders dan een vriendschappelijke oefeninterland. Vanaf de eerste Nations League wedstrijd in september 2018 tot een hopelijke EK-finale op 12 juli 2020: je kunt de hele route van Oranje volgen bij de NOS. Daar houdt het niet bij op. De aanloop naar en de wedstrijden op het WK van 2022 zijn ook allemaal bij de NOS te volgen.

Wedstrijden van het Nederlands elftal trekken veel kijkers. Vooral zodra het écht spannend wordt, zitten er vaak miljoenen fans voor de buis. Al die kijkers krijgt de NOS natuurlijk niet zomaar in de schoot geworpen. De omroep heeft flink moeten betalen om de uitzendrechten in handen te krijgen. Het exacte bedrag is niet bekendgemaakt, maar het NRC Handelsblad liet deze week al weten dat de kosten ergens tussen de 24 en 28 miljoen liggen. Dat is alleen nog maar het bedrag om de wedstrijden überhaupt uit te mogen zenden. De kosten voor de productie en andere zaken die bij het uitzenden van grote toernooien komen kijken, komen daar nog bovenop. De NOS had er dus heel wat voor over om die felbegeerde rechten binnen te slepen. 

De KNVB en NOS gaan voor een prettige samenwerking

Oefenduels van Oranje zijn nog weleens te zien bij SBS of Veronica. Maar voor de belangrijke wedstrijden heeft de NOS toch een streepje voor. Dit tot groot genoegen van algemeen directeur Gerard Timmer: “Oranje hoort bij de NOS, bij de publieke omroep. Sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder is in staat mensen in alle geledingen van de samenleving te verbinden. Dat zien we ook deze weken weer met het WK.” Ook commercieel directeur van de KNVB Jean-Paul Decossaux is blij met de samenwerking: “Het is natuurlijk mooi voor alle voetballiefhebbers van Nederland dat alle interlands van de Nederlandse mannen de komende vier jaar op één plek te zien zijn. Dit is gemakkelijk en overzichtelijk. We gaan ervan uit dat de NOS en het Nederlands elftal het publiek de komende vier jaar samen veel moois gaan laten zien.” 

Welke wedstrijden krijgen we dan te zien?

De focus van Oranje ligt voorlopig op het EK van 2020. Het begint met drie groepswedstrijden van de Nations League. Deze worden gespeeld in september, oktober en november 2018. In maart 2019 beginnen ook de reguliere kwalificatiewedstrijden. Pas in het voorjaar van 2020 is bekend welke landen zich allemaal hebben gekwalificeerd voor het EK. Het toernooi zelf wordt gespeeld tussen 12 juni en 12 juli 2020.

 

EK 2020 voetbal

Copyright © 2018 EK2020.nl. Alle rechten voorbehouden.