Oranje gaat voorlopig richting het EK met vijf verdedigers

EK2020

Bij de persconferentie van afgelopen vrijdag was het de grote vraag welke spelers Koeman mee zou nemen naar Slowakije en Italië. Maar de bondscoach gaf nog veel meer informatie prijs. Zo weten we inmiddels ook dat Oranje voorlopig met vijf verdedigers op het veld zal staan. 

De eerste knopen worden doorgehakt….

Koeman heeft zich als doel gesteld om hoog te eindigen op het EK 2020. Daarvoor moet Oranje zich natuurlijk eerst zien plaatsen. De oefeninterlands zijn het perfecte moment om te kijken welke opstelling werkt en welke spelers in aanmerking komen voor de definitieve selectie. Ook al is het EK nog ver weg, Koeman wil toch zo snel mogelijk een aantal knopen doorhakken. Logisch, want zoveel tijd is er niet meer voordat de serieuze wedstrijden beginnen. De eerste Nations League wedstrijd staat gepland voor 9 september.

Voor het nieuwe Oranje richt Koeman zich eerst op het grote geheel. Bij zijn aanstelling liet hij al doorschemeren dat hij na vier oefeninterlands een beslissing wilde nemen over de speelwijze. Want welke stijl past het beste bij het Oranje van nu? Na de oefeninterlands tegen Engeland en Portugal is het wel duidelijk geworden dat Koeman graag vertrouwt op vijf verdedigers. Het gaat dan om drie centrale verdedigers die worden gesteund door twee opkomende backs. In de laatste persconferentie deelde de bondscoach mee dat we deze speelstijl ook tijdens de komende twee interlands gaan zien. En hoogst waarschijnlijk gaat dit niet meer veranderen als de Nations League eenmaal begint. 

…. maar er is nog genoeg werk aan de winkel

Voor een nieuwe bondscoach is het altijd zoeken naar wat werkt. Dat geldt zeker als een elftal al een tijdje niet zo goed presteert en er dus veranderingen nodig zijn. Over de speelstijl is Koeman duidelijk: “We moeten compact kunnen spelen, maar ook wat verder van de goal af”. Een systeem met drie centrale verdedigers en twee opkomende backs moet daar dus in voorzien. Maar dan blijft de vraag openstaan welke voetballers er op deze posities komen. Koeman gaf tijdens de persconferentie al aan dat de invulling voor de verdediging per tegenstander kan verschillen. Al wil dat natuurlijk niet zeggen dat hij compleet in het duister tast. Want “als de Nations Cup begint wil ik de selectie wel rond hebben”, aldus Koeman.

Bij de wedstrijden tegen Slowakije en Italië mogen Ruud Vormer (middenveld), Terence Kongolo (verdediging) en Eljero Elia (aanval) zich voor het eerst onder Koeman bewijzen. Na deze oefeninterlands wil Koeman zijn definitieve keuzes gaan maken over wie er deel gaan uitmaken van de Oranje-selectie. Het kan heel goed zijn dat we PSV’er Steven Bergwijn op een later moment nog in actie zien. Hij haalde twee keer de voorselectie, maar bij de eerste oefeninterlands koos Koeman toch voor Justin Kluivert. In aanloop naar de wedstrijden tegen Slowakije en Italië raakte Bergwijn geblesseerd waardoor we hem ook dit keer niet gaan zien. Maar Koeman is nog steeds geïnteresseerd in de linksbuiten. Het kan dus zomaar zijn dat Bergwijn voor de oefenwedstrijd tegen Peru (6 september) alsnog wordt opgeroepen.

EK 2020 voetbal

Copyright © 2018 EK2020.nl. Alle rechten voorbehouden.