Oranje voetbalt deze dagen tegen Duitsland en België

Nations League

Het Nederlands elftal moet de komende dagen weer flink aan de bak. Zaterdag staat eerst een duel in de Nations League op het programma. Dit keer is Duitsland de tegenstander. Een paar dagen later krijgt Koeman de kans om wat nieuwe dingen uit te proberen, zowel qua opstelling als qua strategie. Dinsdag is het namelijk tijd voor de oefeninterland tegen België. Gaan we deze dagen een Oranje zien dat indruk maakt? Of wordt het toch al snel duidelijk dat het team van Koeman plaatsing via de Nations League kan vergeten en zich moet gaan richten op de reguliere kwalificatie? 

Zaterdag 20.45 uur: Nederland – Duitsland

De Johan Cruijff Arena in Amsterdam zal zaterdagavond snel vollopen. De Nations League wedstrijd tegen Duitsland is volledig uitverkocht, dus ruim 50.000 fans kunnen Oranje vanuit het stadion toejuichen. Of het helpt is nog even de vraag. Want hoewel het thuisvoordeel er is, blijft Duitsland toch een sterke tegenstander. Zelfs na de snelle uitschakeling tijdens het WK van afgelopen zomer mag Oranje het Duitse elftal niet onderschatten.

Duitsland maakte een betere start in de Nations League dan Nederland. Waar Oranje nog met 1-2 van Frankrijk verloor, wisten de Duitsers met 0-0 gelijk te spelen. Maar een echte Angstgegner is Duitsland momenteel niet meer. Dat biedt dus zeker kansen voor het elftal van Koeman. Ook de statistieken uit het verleden zijn hoopvol. Van de 40 onderlinge duels heeft Nederland 10 keer gewonnen, tegen 15 overwinningen voor de Duitsers. De overige wedstrijden eindigden in een gelijkspel. Het is overigens jaren geleden dat Nederland en Duitsland elkaar op het veld troffen. De laatste wedstrijd dateert alweer van 2012, toen beide landen elkaar in evenwicht hielden. Dit keer is een gelijkspel eigenlijk niet genoeg. Pas als het duel van zaterdag gewonnen wordt, blijft Oranje goed zicht houden op plaatsing via de Nations League. 

Dinsdag 20.45 uur: België – Nederland

In aanloop naar het EK zijn de Nations League duels en kwalificatiewedstrijden veruit het belangrijkst. Toch is er nog steeds genoeg ruimte voor oefeninterlands. Op dinsdag 16 oktober om 20.45 uur speelt Oranje tegen België in het Koning Boudewijnstadion. En dat wordt een serieuze test voor Koeman. De Rode Duivels beleven een toptijd met spelers als Eden Hazard, Thibaut Courtois, Dries Mertens en Romelu Lukaku. De Belgen wisten zelfs een mooie derde plaats te behalen tijdens het afgelopen WK. Door de vele successen van de laatste tijd, is de oefeninterland tegen Nederland zeker niet de belangrijkste wedstrijd voor de Rode Duivels. Het kan dus zomaar een overwinning voor Oranje worden. Dat zou in ieder geval een opsteker zijn voor het tot nu toe wisselvallige elftal van Koeman.

Het oefenduel tegen België is een mooie gelegenheid om nieuwe combinaties van spelers uit te proberen. Met vier debutanten in de selectie valt er in ieder geval genoeg te testen. Door blessures van vaste krachten Daryl Janmaat, Kenny Tete, Timoty Fosu-Mensah en Davy Pröpper werd Koeman gedwongen om andere keuzes te maken. Dat leidt misschien wel tot een debuut voor Denzel Dumfries, Steven Bergwijn, Pablo Rosario en Arnaut Danjuma Groeneveld. Zij hebben bij hun eigen clubs bewezen dat ze in vorm zijn. Wie weet kunnen ze de komende twee wedstrijden ook wat voor Oranje betekenen.

EK 2020 voetbal

Copyright © 2018 EK2020.nl. Alle rechten voorbehouden.