Twee lotingen in twee dagen

EK 2020

In twee dagen tijd zijn Ronald Koeman en zijn team heel wat wijzer geworden. Op zondag 2 december vond de loting plaats voor de EK-kwalificatiewedstrijden voor het EK 2020 en een dag later werd er geloot voor de Final Four van de Nations League. Eén ding is duidelijk: Oranje is voorlopig nog niet van de Duitse Mannschaft af. 

Oranje speelt weer tegen Duitsland

Zondag 2 december was Dublin even het middelpunt van de voetbalwereld. Vanaf 12.00 uur vond daar de loting plaats voor de EK-kwalificaties. Nederland heeft door de goede prestaties van de afgelopen tijd een positie bemachtigd als hoofd van groep C. In die groep is plek voor nog vier ander landen. En één van die landen is Duitsland geworden, het sterkst mogelijke elftal uit pot 2.

Nederland en Duitsland hebben een behoorlijke geschiedenis als het gaat om EK’s, WK’s en vriendschappelijke interlands. En weer mogen beide elftallen hun krachten gaan meten. Van de 42 wedstrijden waarin Nederland en Duitsland elkaar troffen, wist Oranje er 11 te winnen. Duitsland hield tot nu toe 15 overwinningen aan de ontmoetingen over. Tijdens de overige 16 wedstrijden hielden beide landen elkaar in balans. Het wordt dus spannend wat er tijdens de kwalificaties voor het EK 2020 gaat gebeuren. Weet het Nederlands elftal te winnen of herpakken de Duitsers zich en wordt die Mannschaft toch eerste in de poule? 

Noord-Ierland, Estland en Wit-Rusland maken groep C compleet

Met Duitsland treft Oranje veruit de sterkste tegenstander uit pot 2. Maar dat hoeft zeker geen probleem te zijn, aangezien de eerste twee landen uit elke poule zich kwalificeren voor het EK. Met Noord-Ierland, Estland en Wit-Rusland als overige landen in groep C, is plaatsing voor Oranje heel reëel. Zo denkt Koeman er ook over. Na afloop van de loting gaf de bondscoach kort commentaar: “Als je kijkt naar pot 3, dan had je ook Servië kunnen treffen. Ik vind het behoudens Duitsland een prima loting. We zijn het wel aan onze stand verplicht om ons te plaatsen.” De wedstrijden uit het verleden geven in ieder geval vertrouwen:

  • Noord-Ierland: 6 ontmoetingen, 3 keer gewonnen, 1 keer verloren en 2 keer gelijkgespeeld
  • Estland: 4 ontmoetingen, 3 keer gewonnen en 1 keer gelijkgespeeld
  • Wit-Rusland: 8 ontmoetingen, 6 keer gewonnen en 2 keer verloren

Of Oranje zich inderdaad gaat plaatsen voor het EK, zien we vanaf donderdag 21 maart. Op die dag speelt het Nederlands elftal thuis tegen Wit-Rusland. Zondag 24 maart is het meteen tijd voor de eerste krachtmeting met Duitsland. Voor Nederland wordt het weer een thuiswedstrijd. Dat begint dus alvast goed. Uiteindelijk is het op dinsdag 19 november definitief duidelijk of Oranje via de reguliere kwalificaties doorstroomt naar het hoofdtoernooi van het EK.   

Nederland treft Engeland bij de Nations League

De UEFA ging deze week naadloos over van de EK-kwalificaties naar de Final Four van de Nations League. Ook hier is de loting inmiddels van geweest. Bij de Final Four is Engeland de eerste tegenstander die het elftal van Koeman moet verslaan. Nederland en Engeland zijn aan elkaar gekoppeld in de halve eindstrijd, die op 6 juni wordt gespeeld. De andere halve finale gaat tussen Zwitserland en Portugal. Bij deze wedstrijden is er geen ticket te verdienen voor het EK. Dat gebeurt tijdens de play-offs van de Nations League. Maar winst in de Nations League zorgt natuurlijk wel voor veel extra zelfvertrouwen én een mooie geldprijs.

EK 2020 voetbal

Copyright © 2018 EK2020.nl. Alle rechten voorbehouden.