Wat mogen we verwachten van de EK-loting in Dublin?

EK 2020

Na de groepsfase van de Nations League kunnen we ons eindelijk gaan richten op de reguliere kwalificaties voor het EK 2020. De wedstrijden worden gespeeld tussen maart en november volgend jaar. Dat duurt nog even, maar komende zondag vindt wel alvast de loting plaats. Alle ogen zijn die dag gericht op dat ene podium in het Convention Centre in Dublin. Ook Koeman zal met spanning naar de loting uitkijken. Nog een kleine week te gaan en weten wie bij de kwalificaties de tegenstanders van Oranje gaan worden. 

Tien landen als hoofd van groep A tot en met J

Het Nederlands elftal heeft tot nu toe goede zaken gedaan in de Nations League. Hoewel dit toernooi niet van invloed is op de kwalificatiereeks, leveren die mooie prestaties wel voordelen op bij de loting. Koeman en zijn team zijn er namelijk al van verzekerd dat landen als Frankrijk, Spanje en België niet in dezelfde poule komen. Nu maar afwachten wie de tegenstanders dan wel zijn.

Alle vier de groepswinnaars van de Nations League komen bij de loting terecht in een aparte pot. Nederland, Zwitserland, Portugal en Engeland vormen dan de groepshoofden van groep A tot en met D. Dit om er zeker van te zijn dat de wedstrijden niet kruisen met de Nations League finales in juni. De andere zes groepshoofden zitten in pot 1 en worden ingedeeld in groep E tot en met J. Het gaat om de elftallen uit België, Frankrijk, Spanje, Italië, Kroatië en Polen. Met het indelen van de groepshoofden is alvast de eerste stap gezet. Maar pas in het volgende deel van de loting wordt het écht spannend. Dan wordt duidelijk welke landen de groepen compleet maken.

Wordt het Duitsland, Denemarken, IJsland of toch Zweden?

Voor de indeling bij de loting heeft de UEFA gekeken naar de eigen ranking. De tien beste landen volgens die ranking zitten in de Nations League pot óf in pot 1. Duitsland is door de slechte prestaties van de afgelopen maanden buiten die top tien gevallen. Met een elfde plaats komt het team van Joachim Löw terecht in pot 2, net als IJsland, Bosnië-Herzegovina, Oekraïne, Denemarken, Zweden, Rusland, Oostenrijk, Wales en Tsjechië. Nederland treft één van deze landen. De derde pot is gevuld met landen die op de 21e tot en met de 30e plek in de ranking staan. Dit zijn Slowakije, Turkije, Ierland, Noord-Ierland, Schotland, Noorwegen, Servië, Finland, Bulgarije en Israël. Ook deze landen worden toegevoegd aan poule A tot en met J. Mogelijke tegenstanders uit pot 4 zijn Hongarije, Roemenië, Griekenland, Albanië, Montenegro, Cyprus, Estland, Slovenië, Litouwen en Georgië. Vanaf hier worden de landen alleen maar minder sterk. Zo kan Nederland onder andere nog Luxemburg, Wit-Rusland en Gibraltar treffen.

In totaal bestaan de groepen A tot en met E bestaan uit vijf landen. In de overige poules is er plek voor zes voetbalteams. De nummers één en twee uit elke poule plaatsen zich automatisch voor het EK van 2020. Doordat Oranje de meest sterke landen ontloopt, is plaatsing heel reëel. Maar met bijvoorbeeld Duitsland en Slowakije als tegenstanders kan het toch nog spannend worden.

EK 2020 voetbal

Copyright © 2018 EK2020.nl. Alle rechten voorbehouden.